Alles gaat zoveel makkelijker als je leven lekker overzichtelijk opgeruimd is. Het geeft rust en maakt je flexibel. Immers als je agenda niet helemaal volgepropt is, is er alle ruimte voor het leven. Bij opgeruimd leven gaat het zowel om praktisch opruimen als om de emotionele vorm van opruimen. Hier 5 originele tips waar je vandaag nog aan kunt beginnen voor een opgeruimd leven.
1. Waar wil je meer of minder van?
Alle oplossingen voor een opgeruimd leven kunnen overweldigen. Er zijn diverse boeken die gaan over opgeruimd leven. Boeken zoals ‘Opgeruimd leven met ADHD’ van Eva Brumagne of het boek ‘Organiseer je leven’ van sociaal wetenschapper Dr. Els Jacobs. Het kan werken om boeken te lezen die je aanspreken. Alleen in de basis is het al fijn als je gewoon begint. Niet ingewikkeld met een structuur waar je de hele dag op hebt zitten broeden. Het is vaak veel effectiever dat je met één ding begint.
Je kunt het als volgt aanpakken:
Schrijf op waar je minder van wil ervaren én waar je meer van wil ervaren. Schrijf daarna op hoe je dat voor elkaar wil krijgen. Houd deze lijst bij je zodat je het makkelijk dagelijks kan bekijken. Een andere optie is het lijstje ophangen ergens thuis aan de muur in het zicht. Tip? Het toilet is vaak een mooie plek van bezinning. Vervolgens kies je één ding uit de lijst en dat ga je doen.
2. Minder spullen
Er zijn diverse actiepunten mogelijk. Voor veel mensen zorgen minder spullen voor meer rust en overzicht. Als je steeds je spullen moet zoeken, kost dat niet alleen tijd. Het haalt je ook uit de flow. Wil je minder spullen in huis? Maak het dan concreet, maar niet te groot. Begin gewoon bijvoorbeeld elke maand een ander vertrek in huis ontdoen van spullen. Dat hoeft heus niet zo extreem als opruimgoeroe en bestsellerauteur Marie Kondo omschrijft.
Ga door je spullen heen en deel ze in de volgende categorieën:
- Container (grijs afval, glas container, papierbak, etc.).
- Kringloop
- Houden
- Weggeven
Ga vervolgens die maand ook de actie ondernemen, breng weg wat weg moet. Anders is de kans groot dat alles toch in huis op de plek blijft. Desnoods ga je bijvoorbeeld een glascontainer huren als het even nodig is.
Spullen wegdoen, waar je aan bent gehecht is lastig. Het helpt dan soms om er een foto van te maken, voordat je het wegdoet. Wat ook kan helpen is om het aan iemand te geven waarvan je weet dat diegene er blij van wordt. Bij twijfel over wegdoen of houden kan de zin ‘word ik er blij van’ de keuzestress verminderen.
3. Zonder ruimte voor je gevoel gaat het leven je inhalen
Opgeruimd leven is iets anders dan alles rationeel benaderen. Juist als gevoel gehoord en gezien wordt, houd je je leven meer opgeruimd. Bij sommige mensen loopt het huis vol met spullen, omdat ze emotionele bagage hebben die in de weg zit. Denk aan bijvoorbeeld iemand met een oorlogsverleden die geen spullen durft weg te doen, uit angst voor slechtere tijden. Zolang die angst nog zo aanwezig is, zal het huis blijven vollopen met spullen.
4. Houd ruimte in je agenda
Als jij telkens je agenda volpropt en geen tijd neemt voor jezelf, zul je waarschijnlijk ook geen tijd meer overhouden voor het opruimen van je huis. Je mist namelijk de rust van me-time. Daarbij gaat het niet alleen om een avondje Netflixen, hoewel dat ook soms precies is wat je wil. Het gaat vooral ook om tijd om echt tot rust te komen. Denk hierbij dus eerder aan sporten, wandelen, een boek lezen, mediteren etc
Liefs, Shannon ♥
Volg je mij eigenlijk al op Instagram? Klik hier om dat te doen!
*Dit artikel bevat content en/of product(en) die ter beschikking zijn gesteld door een bedrijf of merk.
Geef een reactie