Een groendak is een plat dak waarop verschillende planten kunnen groeien. Een goed alternatief om de biodiversiteit te stimuleren in de stad met weinig ruimte: plaats groen in de hoogte. Platte daken kunnen met de juiste voorbereidingen een geschikte ondergrond worden voor groen, en zo’n groendak heeft heel veel voordelen. Het is allereerst natuurlijk goed voor het milieu, de leefomgeving van mens en dier. Daarnaast biedt een groendak natuurlijke isolatie en heeft een verkoelende werking in de zomer. En ook niet geheel onbelangrijk: het zorgt voor een langere levensduur van het dak zelf.
De juiste ondergrond
Alles begint met een goede basis. En helemaal groendaken, waarvan de ondergrond moet dienen als een vruchtbare bodem voor groeiende planten. Voordat je een groendak aanlegt, kun je bijvoorbeeld Epdm dakbedekking aanbrengen, een flexibele en milieuvriendelijke kunststof dakbedekking die eenvoudig te plaatsen is.
Dakbedekking zorgt voor een beschermende laag op het platte dak en maakt het dak bestendig tegen verschillende weersinvloeden. Vooral bij een groendak, dat gevoeliger is voor lekkage, is het belangrijk dat je een ondergrond gebruikt die waterdicht en wortelvast is. EPDM dakbedekking voldoet aan deze eisen en gaat lang mee, zo’n vijftig jaar, en is daarmee bij uitstek geschikt als ondergrond voor een groendak.
Daktrimmen
Bij het aanleggen van een ondergrond voor een groendak hoort ook een juiste afwerking om lekkage te voorkomen. Dit kan door middel van het plaatsen van daktrimmen. Daktrimmen zijn dakrandprofielen en in verschillende soorten en maten verkrijgbaar. Naast het voorkomen van lekkage zorgen daktrimmen ook voor een extra versteviging van de dakbedekking zelf.
Hoe werkt het aanleggen van een groendak?
Wanneer de ondergrond van het groendak gelegd is, kan het aanleggen beginnen. Wanneer je dit zelf gaat doen, vergt dit goede voorbereiding. Een compleet sedumpakket is een goed begin. Let voor het plaatsen van de sedumrollen op een goede afvoer. Het groendak zorgt straks voor het opvangen en afvoeren van veel water. Daarna is het tijd voor de lagen met de drainagemat en het filtervlies. Je kunt de sedumrollen die er vervolgens overheen gelegd worden, op maat knippen. Houd daarbij een klein deel over om de randen af te werken.
Wanneer je een groendak zelf aanlegt, is het dus belangrijk te beginnen met een geschikte ondergrond. EPDM dakbedekking is een licht, flexibel en milieuvriendelijk materiaal en omdat deze kunststof dakbedekking waterdicht en wortelvast zit, is dit een goede keuze als ondergrond bij een groendak.
Liefs, Shannon ♥
Volg je mij eigenlijk al op Instagram? Klik hier om dat te doen!
*Dit artikel bevat een product of informatie dat ter beschikking is gesteld door een bedrijf/merk.
Geef een reactie