Er zijn verschillende grote aankopen waar je misschien wel wat hulp bij kunt gebruiken, zoals de aanschaf van een nieuwe televisie, een bankstel of een tweedehandsauto. Het gaat om grote uitgaven waarbij je liever geen miskoop doet. In dit artikel lees je waar je allemaal op moet letten wanneer je een tweedehandsauto wilt kopen.
Controleer alle gegevens
Door het kenteken van de auto die je wilt kopen in te voeren op de website van de RDW, kun je veel informatie over de auto vinden. Onder andere het bouwjaar, de APK-datum en technische specificaties, of wanneer de auto bijvoorbeeld als gestolen is geregistreerd. Controleer bij de verkoper of hij hetzelfde verhaal vertelt. Is dat niet zo, dan weet je dat er iets niet goed is!
Neem de auto zelf onder de loep
Als alle papieren kloppen en de gegevens correct zijn, is het tijd om de auto zelf te inspecteren. Neem uitgebreid de tijd: een auto kopen is een grote uitgave, dus het is niet gek om de auto goed te bekijken. Controleer de auto op krassen, deuken, roestplekken, lekkages en slijtageplekken. Ook schimmel in de bekleding is een slecht teken. Kijk overal waar je bij kunt, dus niet alleen de buitenkant. Check ook of er nog genoeg profiel op de banden zit: de kosten van vervanging zijn namelijk hoog. Zit er weinig profiel op de banden? Dan heb je de mogelijkheid om op de prijs af te dingen.
De motor is het belangrijkst
Het allerbelangrijkste aan de auto is de motor. Een slechte motor heeft veel reparaties nodig en dat zijn vaak geen goedkope klussen. Kijk er met een kritische blik naar. Is de motor schoon? Ook nadat je een proefrit hebt gereden? Slaat de motor direct aan wanneer je de auto start? Ratelt of tikt er niets wanneer je gaat rijden en draait hij regelmatig? Als je besluit de auto te kopen, kun je er ook mee naar een betrouwbare garage rijden om te vragen of zij hem nog goed willen kunnen controleren. Ga bijvoorbeeld naar een garage in Dordrecht of een garage in Papendrecht wanneer je daar in de buurt woont.
Maak een proefrit
Tijdens de proefrit kan veel duidelijk worden. Luister goed naar de geluiden van de motor, en probeer verschillende soorten wegen uit: een auto rijdt anders op een snelweg dan in een woonwijk. Test ook de remmen en let op dat de auto niet sterk naar een kant wijkt wanneer je stevig remt. Dit kan duiden op een afwijking in de remblokken. Controleer de handrem, de reactiesnelheid van het stuur en de stuurbekrachtiging. En probeer alle lampen en knopjes uit, om te controleren of alles werkt.
Luister naar je gevoel
Voelt het contact met de persoon van wie je de auto gaat kopen niet prettig aan? Ga dan goed na of de plek waar je de auto koopt wel in orde is. Een rommelige garage of grote verzameling stoffige auto’s waar veel mis mee is, is vaak geen goed teken. Uiteraard weet je het nooit zeker, maar het is belangrijk dat de plek waar de auto vandaan komt jou een prettig gevoel geeft. Luister dus ook een beetje naar je gevoel!
Grote uitgaven zoals de aankoop van een tweedehandsauto doe je niet zomaar. Daarom is het belangrijk voorbereidingen te treffen. Laat de auto controleren bij een garage en check de auto zelf ook goed. Daarnaast is een goede klik met de verkoper en locatie belangrijk. Volg hierin je gevoel! Veel succes vast!
Liefs, Shannon ♥
Volg je mij eigenlijk al op Instagram? Klik hier om dat te doen!
*Dit artikel bevat content en/of product(en) die ter beschikking zijn gesteld door een bedrijf of merk.
Geef een reactie