Begin 2023 zijn velen fanatiek begonnen met de gezonde voornemens. Nu een maand later is de kans groot dat je haast niet eens weet wat je voornemens waren. Waarschijnlijk wil je graag afvallen en meer bewegen, maar had je geen concrete doelen gesteld. Eigenlijk houd je nooit je calorieën bij, waardoor je op een gegeven moment bent vergeten dat je überhaupt met diëten bezig was. Toch wil je voor april een paar kilo’s kwijt. Intermittent fasting zou een manier kunnen zijn om dit te bereiken. In deze blog lees je precies wat een intermittent fasting schema is en wat daarvan de voor- en nadelen zijn. Lees snel verder om erachter te komen of dit bij jou past.
Wat is intermittent fasting
Intermittent fasting staat voor afwisselend vasten. De periode die je vast (de periode kan variëren) eet je helemaal niets, of zeer restrictief. Verschillende religies gebruiken het vasten om het lichaam te reinigen. Moslims eten tijdens de Ramadan (vast periode) alleen wanneer de zon onder is. Christen vasten 40 dagen door het minderen of volledig stoppen van bijvoorbeeld vlees, alcohol, suikers of tv. Zo zijn er ook binnen het Jodendom, Hindoeïsme en Boeddhisme vormen van vast tradities.
Tegenwoordig wordt het steeds populairder om te vasten, voor zowel sporters als niet sporters. Er zijn verschillende soorten schema’s.
- 12/12 intermittent fasting schema: 12 uur eten en 12 uur vasten. Bijvoorbeeld tussen 20:00 en 08:00 niks eten.
- 16/8 intermittent fasting schema: Je vast 16 uur en gebruikt de resterende 8 uur om te voedingswaren tot je lichaam te brengen.
- 24 uur intermittent fasting schema: één dag niks eten, dan weer een dag wel.
- 5:2 intermittent fasting schema: 5 dagen normaal eten en 2 dagen calorie inname beperken tot 500 à 600 kcal.
Voor een beginner is het 12/12 intermittent fasting schema een goede start. Wanneer je het goed plant en voldoende slaapt (8 uur wordt aanbevolen), hoef je nog maar 4 uur te vasten. Het 24 uur intermittent fasting schema wordt daarentegen niet aangeraden, aangezien de kans klein is dat je het schema bij jou levensstijl past.
Voordelen van een intermittent fasting schema
Het grootste voordeel, voor iemand die wilt afvallen, is dat je alles kan blijven eten. Neem bijvoorbeeld een koolhydraatarm voedingsschema, waarbij je focust op voedingswaren die laag in koolhydraten zijn en dus veel meer moet opletten op wat je eet. Het koolhydraatarm voedingsschema is daardoor een grotere uitdaging dan wanneer je alles kan eten gedurende bepaalde periodes.
Daarnaast is een intermittent fasting schema aan te raden omdat je bewuster bezig zal zijn met voeding. In een kortere tijd zal je alsnog genoeg nutriënten binnen moeten krijgen zodat je lichaam optimaal kan blijven functioneren.
Ook blijkt uit onderzoek dat je insulinespiegel zal dalen door intermittent fasting. Wanneer je insuline lager is, dan kunnen de vetcellen de opgeslagen energie weer gebruiken als brandstof. Oftewel, de vetverbranding wordt bevorderd. Dit effect zou ook bij een koolhydraatarm voedingsschema ontstaan.
Nadelen van een intermittent fasting schema
Het is niet iets wat je op de lange termijn vol zal houden. Wil je gezonder leven, kijk dan hoe je jouw gewoontes kan omgooien naar een gezonder levensstijl.
Een gevaar van een intermittent fasting schema is, is dat het eetbuien kan opwekken. Doordat je periodes hebt waarin je minder of niks eet, terwijl jouw lichaam wel gewend is deze voedingsstoffen uit voeding te halen, zal het gedurende de eerste beste kans proberen de schade te herstellen. Het compenseren zullen jouw eetbuien zijn waarbij je jezelf niet in bedwang kan houden. Zorg goed voor je lichaam want schoonheid aan de binnenkant zie je aan de buitenkant!
Voor sporters of voor korte termijn resultaten, kan het daarom een goed middel zijn. Anders wordt schema eerder afgeraden.
Liefs, Shannon ♥
Volg je mij eigenlijk al op Instagram? Klik hier om dat te doen!
*Dit artikel bevat content en/of product(en) die ter beschikking zijn gesteld door een bedrijf of merk.
Geef een reactie